SVÁJC-LI ROZÉ :)


EducArte útinapló Svájcból és Liechtensteinből

Hírek

Március elején lehetőségünk volt három napot Svájcban és Liechtensteinben tölteni a MUS-E Magyarország képviseletében. Az EducArte program egyik nemzetközi találkozójára utaztunk, amelynek központi témája az európai identitás. A szállásunk Liechtenstein legnagyobb városában, Schaanban volt, ami szinte teljesen összeolvad a fővárossal, Vaduzzal.

Vasárnap kora reggel érkeztünk meg, így volt lehetőségünk egy kicsit feltérképezni ezt az idilli városkát, amely a mindennapi kiinduló pontot jelentette a program során. Liechtenstein Ausztria és Svájc között húzódik, ún. törpeállam, mesés környezetben az Alpok hegyei között. Megtapasztaltuk a vasárnapi békét sétánk során, hiszen minden zárva volt (üzletek, vendéglátóhelyek), így igazán nyugodt volt minden. Több iskolát, óvodát is találtunk a településen, valamint ifjúsági színházat, városi színházat, művelődési központot, szóval kulturálisan élénknek tűnt, ez a lakosságát tekintve nem is olyan nagy város (kb. 6000 fő).

Spanyolországból, Olaszországból, Belgiumból és Portugáliából érkeztek tanárok és művészek, rajtunk, magyarokon kívül. Vasárnap este, a vacsoránál találkozott a csapat először, ahol kötetlen beszélgetés, ismerkedés zajlott. A nap lezárásaként egy workshopon vettünk részt, ahol egy auschwitzi személyes történetből kiindulva dolgoztunk hangszerekkel a spanyol résztvevők irányításával. A fő fogalmak: kirekesztés, kulturális asszimiláció, befogadás, stb. voltak.

Hétfőn Gamsba, egy svájci községbe utaztunk, ahol meglátogattuk az egyik iskolát. Nagyon kedves fogadtatásban volt részünk, mivel a gyerekek által készített sütemények várták a csapatot. Mi foglalkozással készültünk, így csak egy művészeti órát tudtunk a sajátunk után megtekinteni. Egyébként kis csoportokra bontva vehetett részt minden résztvevő különféle művészeti órákon (zene, tánc, dráma, fotózás stb.). Mi a sokféleséggel, sokszínűséggel kapcsolatos órát tartottunk negyedik osztályos gyerekeknek a zsonglőrkendőink segítségével. Improvizáltunk ismerkedés gyanánt, nagyon nyitottan fogadtak minket. Majd a gyerekek is kipróbálhatták a „varázs kendőket”, hajtogattak belőle különféle alakzatokat, állatokat, amiket aztán meg is mozdítottak. Fogócskáztunk kendőkkel, zsonglőrködtünk két, majd három anyaggal, és a foglalkozás végén egy kis örömtánc következett furulyaszóra. Tartalmas, sokrétű óraként éltük meg ezt a játékot a gyerekek között. Ez a találkozás volt utunk fénypontja! Ezután vendégül láttak minket egy helyi étteremben, majd kirándultunk egy kovácsműhelybe, ami fölött egy hangszerekkel teli interaktív kiállítást próbáltunk ki, ami nagyon érdekes volt.

A második szakmai napot Liechtensteinben töltöttük. Átsétáltunk Vaduzba, megtekintettük a helyi kortárs múzeumot, használtuk a nagyon pontos közösségi közlekedést, ahol a csatlakozásokra sem kell várni. Schaanban részt vettünk egy interaktív színházi előadáson, amit egy drámapedagógiai foglakozás követett helyi gyerekcsoportokkal. Majd a nap zárásaként, helyi tömegközlekedéssel felbuszoztunk a havas Malbunba (Liechtenstein síközpontja) és egy hagyományos svájci fondue vacsorát kóstoltunk meg.

Köszönjük szépen a nemzetközi szervezést, és a lehetőséget a MUS-E Magyarországnak, hogy részt vehettünk ezen a találkozón! Örömmel tölt el minket, hogy kipróbálhattuk magunkat nemzetközi közegben is!

 

ROZÉ, alias Bessenyei Zoltán és Budaházi Réka

 

MUS-E Magyarország

„Az élet egy művészet
és minden pillanatának
alkotó pillanatnak kell lennie.”

- Yehudi Menuhin

Kapcsolat

MUS-E Magyarország Közhasznú Egyesület

1147 Budapest, Fűrész utca 55/A

+36 70 2519739

Adószám: 18173280-1-42

info@mus-e.hu

 
Kövessen minket!