Támogasd programunkat adód 1%-val! Részletek

Oviedóban jártunk!


ElCaminós helyszínen a LiveFriends projekt keretében

Hírek

Oviedo Asztúria hercegség fővárosa, 25 kilométerre Gijón kikötővárostól, az Atlanti-óceántól. Innen, ebből a városból indul az egyik El Camino zarándokút. 

Négy ország képviselői találkoztunk a január végi projektzárón: a spanyol házigazdák, portugálok, németek és mi, magyarok. A helyszín az oviedo-i iskola zeneszobája volt, ahol mindannyian tartottunk órát a spanyol gyerekeknek. Az első nap Anacélia és Mili spanyol művészek mutattak be tánccal kapcsolatos foglalkozásokat, majd Mercedes nekünk, a közreműködőknek tanított táncokat, minden résztvevő ország zenéjére. A német Joákhel ritmusjátékokkal, a portugál Rui gitárzenével, daltanítással adták oda figyelmüket és szeretetüket a spanyol kisiskolásoknak.
A mi „tervünk” Andorral azon alapult, hogyan lehet bármely gyermeknek csintalankodni és kreatívan játszani magyar szavakkal. Ehhez bemelegítőként egy olyan mondókát választottunk, amiben szerepelt a csokoládé szó, mivel ez minden nyelven ugyanazt jelenti. CSOKOLÁDÉT!!! :-) 

Csokoládé, csokoládé, csok-csok-csok, mikoládé, mikoládé, mik-mik-mik… 

Azután megtanítottuk a Cifra palota dalocskát, majd kezdődhetett a játék:

Mit jelentenek vajon a dalban szereplő egyes szavak?
Mit éreznek róla, amikor meghallják?
Milyen spanyol értelmet adnak nekik? Mutassák meg együtt, két csoportot alkotva!

A gyerekek csodásan felszabadultak, együttműködőek, fantáziadúsak voltak. A palota szó nekik a zászló fogalmát jelentette: mindannyian lefeküdtek a földre, így mutatták meg a lobogót, síkban. Hihetetlen tapasztalat volt látni, hogy nincsenek korlátok emberek, nemzetek között, mert az önkifejezés lehetősége nyelvtől független, miközben árad és szabaddá tesz! Ez a művészeti nevelés lényege.

Oviedo vezetése igazi kényeztetésben részesített bennünket, megmutatták nekünk a város szép és nevezetes épületeit, voltunk a képtárban, ahol Miro és Picasso festményeit is őrzik.

A helyi sajtóban hosszú cikk jelent meg a programról. 

Olyat sem gyakran találunk, hogy az esti levezető túrán az iskola igazgató nénije maga töltse az itt népszerű sidert (almabort). Megkóstoltatták velünk a sülttejet is, amit mi tejberizsnek gondolnánk. Volt minden, mi szem-szájnak ingere: tapaszok, sajtok, sültpaprika…

Rui, a portugál művésztanár, a projekt ötletgazdája azt mondta el a Live Friends projekt összegző értékelése kapcsán, hogy a projekt lényege, vagyis a különböző helyeken lévő osztályok közötti online kapcsolódások bárki számára nyitottak továbbra is, abban az esetben, ha a művésztanárok valóban akarják, akkor nem csupán irányítottan, hanem belső indíttatásból igényelt összefogásokat lehet kiépíteni és megtartani.

Köszönöm szépen, hogy képviselhettem Magyarország MUS-E csapatát!

 

Hegedűs-Bite Beáta bejegyzése

 

 

MUS-E Magyarország

„Az élet egy művészet
és minden pillanatának
alkotó pillanatnak kell lennie.”

- Yehudi Menuhin

Kapcsolat

MUS-E Magyarország Közhasznú Egyesület

1147 Budapest, Fűrész utca 55/A

+36 70 2519739

info@mus-e.hu

 
Kövessen minket!