Mézeskalács-készítés a Hagyományok Házában


Az EducArte projekt keretében kirándultunk

Hírek

Május 25-én az EducArte projekt keretében és támogatásával a Lázár Ervin Iskola 1.osztálya Kati nénivel és MUS-E-s kollégákkal a Hagyományok Házába látogatott.

Itt először a gyerekek megismerték a tradicionális mézeskalács készítésének technikáját. Szaglásuk segítségével találhatták ki, hogy milyen fűszerek kerülnek a tésztába. Ezután kimérték a hozzá az alapanyagokat és egy hatalmas edényben összegyúrták. A formák kiszagattása után megtanulhatták, hogy évszázadokkal korábban magvakat használtak a mézeskalács dekorálására. Még sosem láttak ilyet, így izgatottan készítették el első saját mézeskalácsukat.

Míg a tészta sült, osztályunk ellátogatott a Hagyományok Házának kiállítására, ahol a paraszt- és állattenyésztés kultúrájáról tanulhattak játékos módszerekkel. Például a különböző gyapjúféléket kellett puhaság szerint sorrendbe tenni. A mézeskalács díszítés hagyományos mintáit pedig memória játékkal tapasztalhatták meg. Az eszközök felismeréséhez csoportosan kellett logikai feladatokat megoldaniuk, néhol a Múzeum területén kellett az érzékszerveik segítségével rátalálniuk a helyes válaszokra. A praktikus feladatok egyszerűvé tették a tanulást, a gyerekek jó élményekkel, mosolygósan és egy finom szelet mézeskaláccsal tértek vissza az iskolába :)

Csermely Lili, Csikász Ági és Oltványi Betti bejegyzése

 

MUS-E Magyarország

„Az élet egy művészet
és minden pillanatának
alkotó pillanatnak kell lennie.”

- Yehudi Menuhin

Kapcsolat

MUS-E Magyarország Közhasznú Egyesület

1147 Budapest, Fűrész utca 55/A

+36 70 2519739

Adószám: 18173280-1-42

info@mus-e.hu

 
Kövessen minket!