Mesés tájakon Olaszországban


2022. májusában a MUS-E képviseletében négy napos CapacitArte tréningen vehettem részt az olaszországi Fermo városában.

Hírek

2022. májusában a MUS-E képviseletében négy napos CapacitArte tréningen vehettem részt az olaszországi Fermo városában.

Május 4-én késő este érkeztem meg Rómába, ahol elfoglaltam szállásomat, majd másnap rövid városnézés után busszal utaztam tovább a workshop helyszínére. A vidékre nem jellemző esős idő fogadott, így külön öröm volt, mikor megérkeztem a szállodába, ami egy mesés középkori épület volt, több apartmannal, de inkább nevezném ezeket a szobákat lakosztályoknak. A nap zárásaként egy kötetlen beszélgetéssel összevont vacsorán vehettünk részt, ahol megismerkedhettem más országok művészeivel is. Érdekes volt beszélgetni azokkal az emberekkel, akikkel néhány hónappal korábban Németországban már találkoztunk – bár ott a tréning a COVID-fertőzésem miatt félbeszakadt.

Pénteken a bőséges reggeli után kezdetét vette az izgalmas, sokszínű program: megérkeztünk egy korábban templomként működő konferencia-helyszínre, ahol nyolc workshopon vehettünk részt, különböző művészeti ágak bemutatkozásával. A napindító zenei foglalkozáson a térviszonyokkal és hangunk sokszínűségével, valamint különböző méretű üvegekkel játszottunk, alkottunk közösen zenei kompozíciókat. Ezt követően betekintést nyerhettünk a „Story-telling” izgalmas művészetébe, melynek lényege a történetmesélés, kommunikációs és memóriai készségeink fejlesztése. Az ebédet követő szakmai megbeszélés után következett saját workshopom, melyben a magyar népzene világába kalauzoltam el az érdeklődőket. Bemutattam a citerát, majd közösen megtanultunk egy dudanótát, amit később a műfajra jellemző többszólamú előadásmódban is megszólaltattunk. A délutáni program is rendkívül érdekes volt: élővé varázsoltunk a testünkkel több száz éves világhírű festményeket és fotókat; kipróbáltuk milyen érzés mindkét kezünkkel egyszerre írni, ráadásul két különböző nyelven; társasjátékoztunk a Salvadori’s School diákjainak segítségével, amely játék segíti a beilleszkedést, befogadást, valamint társaink megismerését, megértését. A nap zárásaként egy tradicionális olasz étteremben kóstoltuk meg az olasz konyha mennyei ízeit, valamint a jobbnál jobb helyi borokat.

A záró napon először megtekinthettük a CapacitArte programban résztvevő helyi fiatalok fotókiállítását, melyben a MUS-E program sokszínűsége teljes mértékben megjelent. A tréning befejezéseként Montepacinibe utaztunk, ahol egy olasz festő segítségével közösen készítettük el a MUS-E nemzetközi csapatának közös falfestményét. Ezt követően az utam Rómába vezetett, ahonnan a késő esti órákban indultam repülővel vissza Budapestre.

Fantasztikus élmény volt a CapacitArte tréning keretében új művészeket megismerni, ötleteket gyűjteni, melyeket a későbbiekben a magyarországi Mus-e osztályok óráin is szeretnék felhasználni és közösen átélni újra ezeket a kalandokat a gyerekekkel.

 

MUS-E Magyarország

„Az élet egy művészet
és minden pillanatának
alkotó pillanatnak kell lennie.”

- Yehudi Menuhin

Kapcsolat

MUS-E Magyarország Közhasznú Egyesület

1147 Budapest, Fűrész utca 55/A

+36 70 2519739

Adószám: 18173280-1-42

info@mus-e.hu

 
Kövessen minket!