Kreatív zenei utakon


Hangtérjáték a Zene Házában

Hírek

Az Educarte projektnek köszönhetően csodás zenei kirándulásban részesültünk. Egy délelőtt erejére a Vörösmarty Mihály Általános Iskola elsős és a másodikos osztályával látogattunk el a Magyar Zene Házába. A Kreatív hangtér című interaktív kiállítást néztük meg, ahol a gyerekek nyolc nagyszabású, egyedi tervezésű hangkeltő installációt próbálhattak ki. Hogy miről is szólt a kiállítás? Játék a hangokkal, sokfelől megközelítve, sokfelé kitekintve, körüljárva, belemászva, szétszedve és összerakva. Hogyan jön létre? Mivel irányítható? Milyen jellemzői vannak? Milyen összefüggései vannak a fénnyel, a térrel vagy az idővel?

A szabad játékot lehetővé tevő térben bárki kipróbálhatta magát az Orchestrion virtuóz robotzenekar karmestereként vagy rögzíthettek hangfelvételt a Kreatív Hangstúdióban, létrehoztak négyszólamú ritmuskompozíciókat a Ritmushajtányon vagy megcsodálhatták, ahogy egy százéves elektrofon hangszer, a Chladni-Theremin hangjai szebbnél szebb geometriai mintázatokat rajzolnak. 

A program végeztével nehezen szabadultunk ki a teremből, annyira élvezték a gyerekek. Mindenki aktívan részt vett, próbálgatta az installációkat  egyik installációtól a másikhoz futva. Legjobban a közös játékokat élvezték és a hangstúdiót, ahol mindenki kipróbálhatta magát a különböző hangszereken, közös zenét alkotva.

Az utólagos órákon megosztottuk egymással az élményeinket és megfogalmaztuk, hogy az egy és az egész milyen kapcsolatban van egymással. Hogy a hang, mely univerzális, hogyan lehet egy olyan kifejező eszköz, hogy más kultúrákkal, népekkel kapcsolatba hozhasson. Mivel külföldi tervezők installációival találkoztak, könnyedén kapcsolatba hoztuk az identitás fogalmával, miszerint minden kultúrának, országnak megvannak a maga alkotói, zenészei, akik ugyanannak a nagy csoportnak a tagjai, s mint egy nagy család, mi is részesei vagyunk. Kapcsolatba hoztuk az Ént és a hangot s megfogalmaztuk, hogy a hangok csak együtt alkotnak zenét és így alkot szimbolikusan közösséget egyik ország a másikkal. Hogy minden országnak megvan a maga helye, jellegzetessége, szerepe, akárcsak minden hangnak a zeneműben.

A tanév végén a projektet megkoronázva csináltunk egy közös kis performance-t a két osztállyal. Ezt az általunk készített videón láthatjátok. Az elsősök képviselték Magyarországot, a másodikosok Európát. A belső körben Magyarországot szimbolizálva elénekeltünk három magyar népdalt, majd a külső kör (a 2.osztályosok), mint egy körbeölelve Magyarországot, egy saját dalt énekelt el. Együtt írtuk meg, és arról szól, hogy Európa egy nagy család.

Íme a dal szövege:

Európa egy nagy család, ahol együtt sok ország.

Magyarország, Lengyelország, Németország, Franciaország.

Szeretet és kedvesség, barátság, testvériség,

Spanyolország, Horvátország, Görögország, Olaszország.

Bátorság, összetartás, utazás, találkozás!

 

Mákó Kató bejegyzése

 

MUS-E Magyarország

„Az élet egy művészet
és minden pillanatának
alkotó pillanatnak kell lennie.”

- Yehudi Menuhin

Kapcsolat

MUS-E Magyarország Közhasznú Egyesület

1147 Budapest, Fűrész utca 55/A

+36 70 2519739

Adószám: 18173280-1-42

info@mus-e.hu

 
Kövessen minket!