Felnőttképzés à la CapacitArte


Belgiumban gyűlt össze a nemzetközi MUS-E csapat egy tréningekkel, workshoppokkal teli hétvégére

Hírek

"Milyen csodás, aktív, nyitott csapat!" - zárta a workshopját Claire, a belga művészpedagógus a februári MUS-E találkozón Brüsszelben. És bizony végig így éreztük a Capacitarte elnevezésű nemzetközi MUS-E együttlét mindkét napján. Ennek a pályázatnak körülbelül két havi összejövetelein, a projektben résztvevő országok - Belgium, Németország, Portugália, Spanyolország és Magyarország - megosztják egymással jógyakorlataikat és módszertanukat, amelyeket minden ország majd a saját felnőttképzésein tovább adva még hatékonyabban képes majd a hátrányos helyzetű gyerekek művészeti nevelését támogatni. Hiszen ez a MUS-E.

Azt mondták már több napja esik Brüsszelben, de a tiszteletünkre elállt és csak búcsúzáskor sírt újra a város felett az ég.

Két sűrű nap tele workshoppal, prezentációval és kerekasztal beszélgetéssel. Az első nap összekapcsolódtunk a helyiek Homelands Projektjével. Ez a program segít a Belgiumba menekülteknek egy-egy művészeti ágban kiteljesedni. Hiszen a beilleszkedés, a munkakeresés nehézségei mellett, aki szülőhazájában művészként dolgozott, ebben az új életben nem könnyű új helyszínen művészetének kialakítása. Segítenek a belga kortársak, hogy az új otthonukban megtalált régi új művészetük egyben támasz, támogatás és feldolgozás lehessen. A Belgiumba menekült Leandro Ramirez workshopján azt vizsgáltuk, kinek mit jelent az ‘otthon’. E szó kapcsán együtt rajzolt a csapat. Az útlevél, a család, a befogadás, az ételek, kinek-kinek más felé indultak a gondolatai.

A spanyol Ángela Peris Alcantud online színházi foglalkozásán szintén a gyökerekig nyúltunk vissza és mindenki a saját szülőföldjéről hozott altató dalocskákkal, majd csukott szemes körbevezetéssel mutattuk meg honnan jöttünk.

Két olasz prezentáció betekintést adott az ottani szervezetek működésébe. Silvia Iossa és Barbara Marcaccio meséltek nekünk a különböző hátrányos helyzetű és speciális képességű emberek fejlesztéséről, például egy csodálatos farmról, ahol a természettel, az állatokkal és a növényekkel szoros kapcsolatban tanulnak együtt élni, önmagukat és másokat elfogadni, szeretni, segíteni.

     

Kolléganőm Hochrein Judit zenész csodálatos zenei foglalkozása az utolsó gátlásokat is eltüntette, egy közös zenekarban eggyé olvadva oldódtunk fel. Különleges hangszerekkel barátkoztunk, volt ott röfögő gumimalactól kezdve újrahasznosított anyagokból, saját készítésű gongig minden.

Az első nap sűrű élmény- és érzés cunamiját kivállóan dolgozta fel a német Evamaria Deisen képregényalkotó workshopja, amely során történeteket alkottunk képregény formában. Egyszerre volt megható és mulatságos.

A nap természetesen nem ért véget, megkóstolhattuk a belga konyha és borászat remekeit, kötetlen szórakozás vette kezdetét. :)

A második napon ipari zenészként hangokat csikartunk mindenből amit csak körülöttünk találtunk. Belga karmesterünk újra összehozta a társaságot.

Bognár Anna bejegyzése

 

 

MUS-E Magyarország

„Az élet egy művészet
és minden pillanatának
alkotó pillanatnak kell lennie.”

- Yehudi Menuhin

Kapcsolat

MUS-E Magyarország Közhasznú Egyesület

1147 Budapest, Fűrész utca 55/A

+36 70 2519739

Adószám: 18173280-1-42

info@mus-e.hu

 
Kövessen minket!