Amúgy svájci sapkát itthon könnyebb találni…


EmocinArte találkozón jártunk Svájcban.

Hírek

Svájc: bankok, sapka, csokoládé, óra, bicska… Most meg ez a különleges négy nap Csermelykével és a nemzetközi MUS-E-csapat tagjaival. Apropó Lili! Most találkoztunk először, huncut és cserfes, a lányom lehetne, hihetetlen energiabomba és sziporkatornádó. Nélküle el sem jutottam volna a célig, ugyanis „Svejcbe” indulásunk első kalandja az volt, hogy otthon felejtettem a telefonomat. 

Bázelba érkezett a repülőgép (van egy jeles regény Louis Aragon A Bázeli harangok), onnan vonattal jutottunk Bernbe. A MUS-E ideérkező tagjai: spanyolok, portugálok, németek, brüsszeliek és mi magyarok, a berni Hostel 77-ben kaptunk szállást. 

Az EmocionArte projekt svájci szervezőinek gondolatfüzére által, e néhány napban bepillantást nyerhettünk a tágan értelmezett fogyatékkal élők egy-egy emblematikus helyszínének életébe. Megmutatták nekünk Bernben, a város külső körzetében álló és működő kertvárosi hangulatban árválkodó pszichiátriai múzeumot, (lásd a mi egykori „Lipótunk”), voltunk olyan étteremben, ahol Down-szindrómával élő fiatalok is felszolgálnak, láttunk egy különleges iskolacentrum szerűséget (a neve Schule Chleehus), ahol elég jóképű tanárbácsik foglalkoznak a migrációban élő, és a többségi iskolákból valamilyen okból „kilógó” vagy „valamiért különböző” fiatalokkal. Az inkluzív szemlélet, az esélyegyenlőség, és az elfogadás szellemiségének jegyében a program részeként egy mozgássérült osztály foglalkozásán is részt vehettünk. Gézből készítettünk álarcot vagy kézfejet az ott tanuló fiatalokkal együtt. Jó volt látni, hogy barátságos és méltó helyen tanulhatnak, jól felszerelt iskolában, gondoskodó, szakmailag felkészült felnőttek segítsége mellett. Megkóstolhattuk az itt élő fiatalok saját készítésű jégkrémeit. 

Összegezve a vendéglátást és betekintést, nem a produktivitás, sokkal inkább az együtt töltött idő, a közös tevékenykedés jellemezte a kapcsolódást.

Érintés és érintődés - ez a két szó jutott eszembe, ami leginkább kifejezi az EmocionArte szándékát és létjogosultságát.

Hegedűs-Bite Beáta bejegyzése

 

MUS-E Magyarország

„Az élet egy művészet
és minden pillanatának
alkotó pillanatnak kell lennie.”

- Yehudi Menuhin

Kapcsolat

MUS-E Magyarország Közhasznú Egyesület

1147 Budapest, Fűrész utca 55/A

+36 70 2519739

Adószám: 18173280-1-42

info@mus-e.hu

 
Kövessen minket!