MŰVÉSZEK

Koltai Katalin

koltai katalinKoltai Katalin gitárművész, zenepedagógus Budapesten született. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a brüsszeli Királyi Konzervatóriumban és a Maastrichti Konzervatóriumban folytatta. Gitárművészi pályáját az új utak keresése, az előadói szabadság, a gitárrepertoár szélesítése, a kortárs zene széles körű népszerűsítése, az összművészeti törekvések jellemzik.

Szólistaként és kamaraművészként rendszeresen koncertezik Magyarországon és külföldön. Többek között olyan rangos zenei események meghívottja, mint a finnországi Kuhmo Chamber Music Festival, a londoni Greenwich International Early Music Festival, vagy a granadai "Interpretation of Spanish Song" Fesztivál. Három lemeze jelent meg a North/South Recordings, Naxos és a Hungaroton gondozásában.

Aktív zenepedagógusként különös figyelmet szentel a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek művészeti nevelésének. Az általa kezdeményezett és vezetett Csigalépcso Projekt 2009-2010-ig Ózdon, majd Monoron, halmozottan hátrányos cigány etnikumú gyerekeket szólított meg. A 2009/2010-es tanévben a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény gitár és kamarazene tanára. Jelenleg a MU Színház munkatársaival együttműködve vezet zenei foglalkozásokat a MULab Színházi Nevelési programban.

2010-ben Junior Príma Díjjal tüntették ki Magyar Oktatás és Köznevelés kategóriában.

"Pedagógusként útkeresésem fő célja, hogy a zenélés, művészet élményén keresztül emocionálisan, személyes hangon szólítsam meg a gyermekeket, és ez által ne csupán zenei, művészeti fejlesztést, hanem általánosabb nevelést és fejlesztést folytassak. Fontos számomra, hogy megértsem, megismerjem és átérezzem minden gyermek belső érzelmi világát, hogy ebből a megértésből kiindulva együtt teremthessünk, alkothassunk."