SAJTÓKÖZLEMÉNY

A nemzetközi MUS-E program különleges eseménnyel lepte meg a programban résztvevő kisiskolásokat.

Berkes Kálmán a komolyzene csodálatos világába kalauzolta a győri gyerekeket.

Ma egy különleges és rendhagyó zenei foglalkozáson vehetett részt a győri MUS-E programban résztvevő több, mint 100 gyárvárosi kisiskolás  Berkes Kálmán világhírű klarinétművész, karmester, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetőjének, és a Zenekar vonósnégyesének (Nagy Zsuzsa – hegedű, Dombi Rajmund – hegedű, Kataoka Marine – brácsa, Juhász Viktor – cselló) jóvoltából.

Ezen a szürke, februári délutánon az iskola tornaterme pillanatok alatt szürreális koncertteremmé alakult. Csodás dallamok hangzottak fel, amely dallamok elementáris hangereje lenyűgözte a hallgatóságot. Felcsendültek részletek Mozart műveiből, és még filmzenékből is hallhattak részleteket a gyerekek. Berkes Kálmán folyamatosan mesélt zenéről, muzsikusokról és hangszerekről... elbűvölő személyiségével elvarázsolta a gyerekeket.

A Gyárváros Általános Iskolában immár 2 éve folyik a nemzetközi művészeti-nevelési program, amelynek egyik sajátossága, hogy a gyerekek művészeti foglalkozásokkal és művészekkel rendszeresen, órarendszerűen találkozhatnak. Ebben volt rendhagyó ez az alkalom, hisz Berkes Kálmán jóvoltából egyedi zenei foglalkozáson vehetek részt a MUS-E program gyerkőcei.

A nemzetközi MUS-E program egy művészeti-nevelési program, amely a művészetek eszközrendszerét használja fel.
A programot 1993-ban Yehudi Menuhin, a neves hegedűművész és humanista gondolkodó hozta létre azzal a társadalmi célzattal, hogy a gyerekek olyan eszközökhöz juthassanak, amelyek segítik őket érzéseik kifejezésében, kreativitásuk kibontakozásában, életminőségük javulásában. A program fejleszti az egymásra odafigyelés képességét, az elfogadást és a közösséget ezekben az osztályokban.

Öröm számunkra, hogy a MUS-E programhoz hasonlóan Berkes Kálmán és a Győri Filharmonikus Zenekar is feladatának, hitvallásának tekinti a művészetek közvetítését olyan társadalmi körökbe, ahol a szociális és kulturális deficitek leküzdése miatt erre szükség van. A művészetek gyakorlása segíti a személyiség szabad fejlődését, a kommunikációs készségeket és a szociális beilleszkedést, amely készségek fontosak a kreatív közösségi ember felnevelésében. A Győri Filharmonikus Zenekar, mint a város vezető művészeti intézményének ez-irányú törekvése, és más szervezetekkel való összefogása példaértékű.