Lassan 1 éve, hogy a MUS-E program Győr városában is megkezdte működését. A sikeres tavaszi „Hangok a Jövőért” jótékonysági gálakoncertnek és a város összefogásának köszönhetően ebben a tanévben további 2 első osztály csatlakozhat a programhoz a Gyárvárosi Általános Iskolában. A MUS-E program specifikuma, hogy a nevelési célzatú művészeti órák beépülnek a kisdiákok órarendjébe, így a foglalkozások során különösen hangsúlyossá válik a pedagógusok és a művészek együttműködése.

A program a pedagógusokat új feladat, kihívás elé állítja, épp ezért a MUS-E Magyarország nagy hangsúlyt fektet a művészek és a pedagógusok továbbképzésére. Eddig 2 városban (Budapest, Zalaegerszeg) tartottunk egész napos évindító tréninget, amelynek célja a résztvevő tanítók és művészek felkészítése a programban való részvételre. November 21-én Győrben is sor került az egyedülálló továbbképzésre.

Egy ilyen alkalommal a pedagógusok megtapasztalhatják mindazt, amit a gyerekek élhetnek át egy-egy MUS-E foglalkozás alkalmával, a művészeknek pedig lehetőségük nyílik bemutatni, megmutatni mindazt az eszközrendszert, amellyel dolgoznak, és rámutathatnak azokra az összefüggésekre, amelyek a tanítóknak új felfedezésként szolgálhatnak. A nap célja az együttgondolkodás, a közös alkotás és a megosztás volt. Egy ilyen rendhagyó továbbképzésen sikerül a pedagógusokat kizökkenteni a megszokott gondolkodás sémákból és megélhetnek néhány önfeledt pillanatot, miközben megtapasztalhatják, milyen önmagunkra figyelni, vagy a másikra hangolódni.

Győrben is mérföldkőnek tekintjük a napot, hisz ennek a programnak fontos célkitűzése, hogy a gyerek-pedagógus-művész hármas egymással és egymást kiegészítve harmóniában tudjon együttműködni. A pedagógus ne csak a külső szemlélődője legyen a MUS-E foglalkozásoknak, hanem aktív résztvevője, ami számtalan lehetőséget nyújt arra, hogy új oldalról ismerhesse meg tanítványait, a gyermek pedig tanítóját.