KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK

Európai projekt a kultúrák közötti párbeszédért

iyouwe SHARE THE WORLD
Meséljünk együtt, és miénk lesz a világ!
A Nemzetközi Yehudi Menuhin Alapítvány kezdeményezése

A brüsszeli székhelyű Nemzetközi Yehudi Menuhin Alapítványt (NYMA) célja, hogy emlékeztesse az oktatási, kulturális és politikai intézményeket a művészet és a kreativitás központi helyére minden társadalmi és egyéni fejlődési folyamatban. Yehudi Menuhin humanista életművéből merítve, az alapítvány hangot ad minden Európában jelenlevő kultúrának.

Az NYMA összehangolja és fejleszti a MUS-E program köré csoportosuló tizenöt nemzeti struktúrából álló hálózatot (általános iskolákban működő aktív művészek), koordinálja a "Kultúrák társasága" nevű multikulturális panelt, nemzetközi művésztalálkozókat és multikulturális eseményeket szervez.

Az iyouwe SHARE THE WORLD projekt európai szinten, az iskolai alkotás területén elért jól bevált módszerekre és kapcsolatokra épül: több MUS-E egyesületnek ajánlottunk fel társszervezőséget a projektben, heten közülük el is fogadtak. Nagy szerencse az is, hogy elismert szakértők közreműködésére számíthatunk olyan különböző szakterületekről, mint a Brüsszeli Mesehaz, a Budapesti Cigány Oktatási Alapítvány, valamint a Liege-i Népvándorlási Kutató és Továbbképző Intézet (IRFAM), amely egyúttal a projekt éves értékelését is végzi.

Az iyouwe SHARE THE WORLD különböző európai általános iskolák tanulóinak ajánl interaktív programot (Magyarországon, Franciaországban, Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Németországban és Olaszországban) mesélőkkel, képzőművészekkel és/vagy zenészekkel azért, hogy újra megtaláljuk a közös képzelőerőt és művészi kifejezőeszközökkel azt a lehető legszélesebb körben megoszthassuk.

A mesék összefogó témája a Világ Eredete. Az első fázist tapasztalatcsere követte Magyarországon, Bükfürdőn, művésztalálkozó formájában. A 7 országban kidolgozott művészeti eszköztárat nemzetközileg elismert zenészek támogatásával terjesztettük a multikulturális záróünnepségen, 2008. december 3-án, a brüsszeli Királyi Cirkuszban.